Hoe ver kan een professionele camera zoomen?

Zoombereik is een groot verkoopargument voor digitale camera's en lenzen. De gemiddelde 'kit' lens die wordt verkocht met een instapmodel DSLR of spiegelloze camera heeft een zoombereik van 3x, een premium kitlens heeft mogelijk een zoombereik van 5x, terwijl een superzoomlens een zoombereik van 10x of meer heeft. De brandpuntsafstand van de lens vertelt ons de beeldhoek hoeveel van de scène wordt vastgelegd en de vergroting hoe groot afzonderlijke elementen zullen zijn. Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe smaller de beeldhoek en hoe hoger de vergroting.

Hoe korter de brandpuntsafstand, hoe breder de beeldhoek en hoe lager de vergroting. Als een 10x optische zoomlens op een digitale camera bijvoorbeeld een minimale brandpuntsafstand van 35 mm heeft, heeft de camera een maximale brandpuntsafstand van 350 mm. Als je bijvoorbeeld een foto van de maan maakt en deze lijkt relatief klein in het frame, kun je deze opnemen op een 40 MP-camera en bijsnijden tot de helft van de grootte zodat de maan groter lijkt. Sommige digitale camera's gebruiken onderscheidende stops langs de lengte van de zoom, meestal beperkt u tot tussen de vier en zeven gedeeltelijke zoomposities.

Dergelijke cijfers vertellen echter niet altijd het hele verhaal, vooral als je naar zoomlenzen op een digitale camera kijkt. De meeste compacte en bridgecamera's, in feite, de meeste camera's die een vast lenssysteem gebruiken, bogen op hun zoomvermogen. Hoewel het kiezen van een point-and-shoot camera met een grote optische zoomlens voor veel fotografen wenselijk is, heeft dit soms een paar kleine nadelen. Planeten, sterren en nevels verschijnen alleen als verre speldenprikken voor het blote oog, maar gespecialiseerde technieken en apparatuur, zoals de beste camera's voor astrofotografie (opent in nieuw tabblad), kunnen u helpen ze duidelijker vast te leggen.

Bij het bekijken van specificaties voor een digitale camera worden zowel de optische als de digitale zoommetingen vermeld als een getal en een X, zoals 3X of 10X. DSLR- en spiegelloze camera's hebben een reeks lenzen om naar toe te gaan wanneer u de maximale zoom op uw camera moet upgraden, maar er zijn ook een aantal verrassend goede compacte en brugcamera's met zoom op de markt. We hebben enkele eenvoudige tips en trucs verzameld om maximale zoom uit uw camera te halen, met advies over hoe u uw apparatuur kunt upgraden en uw afbeeldingen kunt verwerken. Digitale zoom is een technologie waarbij de camera de foto maakt en deze vervolgens bijsnijdt en vergroot om een kunstmatige close-upfoto te maken.

Bij gebruik van optische zoom hebben sommige digitale camera's een vloeiende zoom, wat betekent dat u op elk punt over de gehele lengte van de zoom kunt stoppen voor een gedeeltelijke zoom. Fabrikanten proberen het u graag gemakkelijk te maken wanneer u op zoek bent naar een digitale camera, vooral door bepaalde afmetingen van hun modellen te benadrukken, zoals grote hoeveelheden megapixels en grote LCD-schermformaten. Andere bridgecamera's die het vermelden waard zijn, zijn de Panasonic FZ82, de Sony RX10 III en de Canon Powershot SX70 HS. De digitale zoommeting op een digitale camera, om het botweg te zeggen, is onder de meeste opnameomstandigheden waardeloos.

Leave Message

All fileds with * are required