Welke compactcamera maakt de beste foto's?

Canon PowerShot G7 X Mark III. Canon PowerShot G5 X Mark II. Canon PowerShot G1 X Mark III. De beste compactcamera met hogere beeldkwaliteit en een zoomlens.

Door Rod Lawton gepubliceerd 15 juli 22 Na maanden van lekken en plagen hebben we eindelijk een glimp opgevangen van de toekomst van de M-serie in de vorm van de Leica M11, en het is een van de technologisch meest geavanceerde afstandsmeters ooit gemaakt. Leica heeft niet al te veel gesleuteld aan de formule van een afstandsmetercamera, maar heeft veel slimme tweaks en functies toegevoegd. De full-frame sensor met drievoudige resolutie is een echt hoogtepunt, zodat je kunt fotograferen met 60 MP, 36 MP of 18 MP, die allemaal de volledige breedte van de sensor gebruiken. Dit is geweldig voor het versnellen van uw workflow met kleinere bestandsgroottes, en fotograferen met 18 MP geeft u ook het voordeel van een onbeperkte burst-buffer. Lees ook meer over wat is een compact camera ?

Hoewel we de Leica M11 nog steeds volledig moeten herzien, wijzen alle tekenen tot nu toe op een triomf. De Ricoh GR heeft een lange geschiedenis, zowel als compacte 35mm filmcamera van topkwaliteit en nu als digitaal model. De specificaties en de prestaties zien er nu echter een beetje achter op de curve in vergelijking met zijn nieuwste rivalen. GR-fans, of GRIST's zoals Ricoh ze noemt, zullen dol zijn op deze update van een iconische camera.

Maar in de wereld van cameratelefoons met meerdere lenzen zal de bredere aantrekkingskracht van deze compact met vaste lens waarschijnlijk beperkt zijn. Dit is een APS-C compact van prachtig formaat, ideaal om mee te nemen in de zak en voor discrete straatfotografie. Maar dit wordt verkocht tegen een luxeprijs waarvan we denken dat het moeilijk te rechtvaardigen is voor de functies die het biedt. T3 wordt ondersteund door zijn publiek.

Wanneer u via links op onze site koopt, kunnen we een affiliate commissie verdienen. Dit is waarom je ons kunt vertrouwen. Het kiezen van één camera als de beste compactcamera is niet bijzonder eenvoudig. Veel van de modellen op deze lijst hebben verschillende doeleinden, dus het hangt er echt van af wat je zoekt.

Dat gezegd hebbende, als je een fantastische allrounder nodig hebt, dan is de ultieme compactcamera de Sony RX100 VII. Dit fantastische model levert de goederen echt, maar je betaalt er ook een aardige cent voor. Als uw budget iets beperkter is, is het de moeite waard om oudere modellen in de RX100-reeks te onderzoeken. Zoals je je misschien kunt voorstellen, is er maar een beperkt aantal camera's die elk vakje voor je aanvinken.

Waarschijnlijk de dichtstbijzijnde (niet-robuuste) optie is de Sony RX100 VII. Het is zakvriendelijk, heeft een behoorlijk zoombereik, geeft je volledige handmatige bediening en opnamen in onbewerkte indeling en bevat ook 4K-video- en blogger-vriendelijke functies. Je betaalt echter wel een prijs voor die perfectie, dus als je een compromis kunt sluiten over ten minste één van de functies, is er misschien iets dat logischer voor je is. Als zoom uw meest cruciale specificatie is, zijn camera's zoals de Panasonic Lumix TZ200 of de Canon PowerShot SX740 heel logisch.

Bij dat laatste moet je een compromis sluiten met een kleinere sensor, maar als je voornamelijk bij goed licht fotografeert, zou dat niet zo'n probleem moeten zijn. Als je graag zakbaarheid verliest, dan is een premium bridgecamera zoals de Panasonic Lumix FZ2000, de Sony Cybershot RX10 IV of de Panasonic FZ1000 II ook heel logisch, waardoor je een goede allround ervaring hebt. Voor degenen die het meest hunkeren naar een grote sensor en volledig handmatige bediening, maar kunnen leven zonder een superlange zoom, modellen zoals de Panasonic Lumix LX100 II, die een van de grootste sensoren op onze lijst heeft, maar niet veel zoom heeft. Anderen zoals de Canon PowerShot G7X Mark III hebben een sensor van één inch, veel handmatige bedieningselementen en kleine (maar nog steeds bruikbare) zoomlenzen.

Als de robuustheid van je camera de belangrijkste factor is, is de Olympus Tough TG-6 de beste optie, die een kleine sensor heeft, maar diep onder water kan worden genomen en relatief straffeloos kan worden rondgeslagen. Vloggen is de laatste tijd in wezen een eigen categorie geworden. Op dit moment is een van de beste camera's voor vloggers de Sony ZV-1, die veel van dezelfde specificaties deelt als de Sony RX100 VII, maar gericht is op videogebruikers in plaats van stills. Ten slotte, als de best mogelijke beeldkwaliteit helemaal bovenaan je lijst staat, is het de moeite waard om na te denken over iets dat een zeer grote sensor heeft, maar een vaste lengte.

Wat je verliest aan flexibiliteit, maak je goed in uitstekende beelden. De beste modellen die aan deze beschrijving voldoen, zijn de Fujifilm X100V - die uitstekend is voor straatfotografie. Het heeft een APS-C-sensor, maar je kunt zelfs nog een stap verder gaan en een Leica Q2 oppikken, die beschikt over een volformaat sensor. Voor wie op zoek is naar de best mogelijke beeldkwaliteit in een zakvriendelijke behuizing, is Sony hier de beste kandidaat.

Het nieuwste model is de RX100 VII, die blijft voortbouwen op de reputatie van Sony voor hoogwaardige premium compactcamera's. De grote nieuwe toevoeging hier is een microfoonaansluiting, waardoor de RX100-serie eindelijk aantrekkelijk is voor vloggers. Anders heb je een sensor van één inch die wordt aangeboden door een 24-200 mm (equivalente) lens, die geschikt zou moeten zijn voor de meeste alledaagse scenario's. In tegenstelling tot eerdere RX100-modellen biedt de lens geen supergroot diafragma - wat een probleem kan zijn als je vaak fotografeert bij weinig licht.

Een intrekbare zoeker en kantelbaar scherm ronden de aantrekkelijke specificatielijst af, maar het heeft allemaal een zeer hoge prijs. Als uw budget iets bescheidener is, kijk dan terug naar de oudere RX100-modellen - met ze allemaal in de uitverkoop, zult u er waarschijnlijk een vinden die bij uw budget past. Met een prachtig retro-ontwerp vermengd met een groot aantal geavanceerde functies, is de X100V de vijfde generatie van een uiterst gewaardeerde premium compactcamera. Het was de originele X100 die Fujifilm weer in het rijk van serieuze fotografie bracht, na jaren weg te kwijnen als de makers van goedkope en vrolijke point and shoots.

Nieuw hier voor de nieuwste generatie is een scherpere lens, een verbeterde zoeker, een hogere resolutie en de toevoeging van een kantelbaar scherm. De oudere X100F is nog steeds een goede koop, maar als je de beste allrounder wilt, is het de moeite waard om de extra uitgaven voor de X100V te overwegen. Als je iemand bent die de voorkeur geeft aan het vastleggen van video boven stilstaande beelden, dan is het logisch om mollig te zijn voor deze camera - vooral omdat hij goedkoper is dan zijn RX100-neven. Als je een vlogger bent die een paar stills wil kunnen pakken als dat nodig is, kan dat ook redelijk goed.

Goede voorbeelden van de videovriendelijke specificaties die het herbergt, zijn onder meer 4K-video-opname, een 3-inch aanraakgevoelig scherm met verschillende hoeken en de mogelijkheid om een externe microfoon te gebruiken. Je krijgt ook handige modi zoals „product showcase”. De TZ100 van Panasonic was een indrukwekkende kleine compacte reiscamera, maar hij verhoogde de lat met de TZ200, waardoor de zoomlens tot 15x werd versterkt. Panasonic zegt dat beide TZ-camera's in zijn assortiment blijven, waardoor u twee opties krijgt die zijn ontworpen om aan uw budget en uw behoeften te voldoen.

Andere handige functies zijn onder meer 4K-video-opname, USB-C-batterij opladen (ideaal om onderweg op te laden) en burst-opnamen tot 30 fps. Kortom, dit is een geweldige allrounder, die goed concurreert met de Sony RX100 VII-reeks voor een meer betaalbare prijs. Je krijgt niet zo'n geavanceerde technologie als de Sony biedt, maar aan de positieve kant gaat het een beetje beter. Als je een vlogger bent, kijk dan eens naar de Canon G7X Mark III, die je kunt koppelen met een externe microfoon voor een beter geluid.

De G7X Mark III is een geweldige kleine compactcamera die netjes in je zak past en zowel stills als videoshooters aanspreekt. Zijn voorganger was populair bij vloggers, maar het nieuwste model krijgt extra fans voor het opnemen van een microfoonaansluiting. De 4K-video-opname is ook niet bijgesneden, wat nog een vinkje in het vakje is. Er is een sensor van één inch, die wordt vergezeld door een 4x optische zoomlens - het is niet de langste ter wereld, maar hij zou in de meeste gewone situaties moeten passen.

Als je in de eerste plaats een stills shooter bent, kun je waarschijnlijk beter voor de G5X Mark II gaan, maar als je budget niet helemaal kan uitrekken - of je maakt veel video - is de G7X Mark III een slimme investering. De Sony RX10 IV is de nieuwste in Sony's lijn van super premium bridgecamera's. Het gebruik van de term „bridgecamera” voor een camera van deze kwaliteit is een beetje een verkeerde benaming, omdat het zoveel meer biedt dan een standaard bridge-aanbod. Andere geweldige functies zijn de mogelijkheid om te fotograferen met maar liefst 24 fps - perfect voor natuurfotografen - een fantastische EVF, een kantelbaar aanraakgevoelig scherm en 4K-video-opname.

Het grootste nadeel van de RX10 IV is de zeer hoge vraagprijs, maar met al die specificaties in een reisvriendelijk pakket krijg je wel veel waar voor je geld. We hebben behoorlijk lang moeten wachten voordat Panasonic een upgrade naar zijn populaire LX100 van vier jaar geleden produceerde. De resulterende „Mark II” is meer een incrementele upgrade dan een totale revolutie, maar misschien komt dat gewoon omdat het eerste model zo goed was. Met een Four Thirds-sensor in een body die je bijna in je broekzak kunt passen, is de LX100 II ideaal voor reis- en straatfotografen die licht willen reizen zonder al te veel compromissen met de beeldkwaliteit te maken.

Verbeteringen komen in de vorm van het toevoegen van aanraakgevoeligheid aan het scherm, extra 4K-fotomodi, creatievere modi plus de mogelijkheid om de camera via USB op te laden. Het feit dat het scherm niet kantelt, is een grote teleurstelling voor een camera die zo volledig gericht is op straatfotografen, terwijl sommigen zich misschien beperkt voelen door de relatief korte brandpuntsafstand. Al met al is de LX100 II echter een eersteklas premium compactcamera die in staat is om fantastische beelden te produceren in verschillende omstandigheden. Als je dol bent op de X100V, maar niet helemaal het budget hebt om hem te kopen, dan is het een slimme keuze om naar zijn voorganger te kijken - het belangrijkste dat je verliest, is het kantelbare scherm.

De Fuji X100F is zo mooi als hij in staat is. Als de retro-look je boot drijft, dan is de X100F iets om te zien, net als vrijwel elke camera in Fuji's indrukwekkende stal. Dit is een echte kanshebber voor een DSLR-vervanging, waardoor je een 20x optische zoom in een behuizing hebt, wat betekent dat je geen extra lenzen hoeft mee te nemen. Het heeft ook een geweldige zoeker, een geweldig scherm met vrije hoeken en een reeks 4K-video- en foto-opties.

Als je op zoek bent naar een allrounder voor op reis en meer ruimte hebt dan alleen een broekzak, dan is de FZ2000 een uitstekende keuze. Hoewel Canon's G1X Mark III nu een beetje zijn leeftijd begint te vertonen, is Canon's G1X Mark III nog steeds een goede keuze voor iedereen die een hoge beeldkwaliteit wil in een reisvriendelijk apparaat. Natuurlijk heb je hier een compromis, met name het korte zoombereik - er is slechts 3x optische zoom beschikbaar. Dat is nog steeds uitstekend voor een compactcamera met zo'n grote sensor - de meeste anderen in deze categorie doen het met een lens met een vaste lengte.

Het grootste nadeel hier is de hoge vraagprijs, maar voor iets dat de DSLR-beeldkwaliteit in je zak steekt, denk je misschien dat het geld het waard is. Zo nu en dan komt er een camera langs die meer aanvoelt als een proof of concept dan iets dat veel mensen zullen kopen. De P1000 is zo'n model - een dure „bridgecamera” die zo extreem gaat in dit genre dat je waarschijnlijk interessante looks zult trekken van voorbijgangers in het park. Er zijn nog andere dingen die je leuk vindt aan de P1000: hij heeft een geweldige zoeker, biedt handmatige bediening en opnamen in onbewerkte indeling, en het scherm is volledig gearticuleerd.

Dat alles gaat ten koste van het meenemen van een monstercamera, maar als zoomen jouw ding is, is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. De SX740 is een geweldige point-and-shoot voor wie op zoek is naar een reisvriendelijke compactcamera. Hoewel het handmatige bedieningsopties heeft, is het niet echt iets dat we openlijk zouden aanbevelen voor gevorderde enthousiastelingen, vooral omdat het geen opnamen in onbewerkte indeling heeft. Een 40x optische zoom is geweldig om dichter bij de actie te komen, maar zo'n lange lens vereist een kleine sensor - als je deze camera voornamelijk gaat gebruiken voor heldere daglichtfoto's van je vakantie, zou dat geen probleem moeten zijn, maar voor weinig licht en nachtwerk is het niet de beste presteerder ter wereld.

Aan de grote positieve kant vertegenwoordigt het voor £350 geen enorme gelduitgaven, vooral in vergelijking met sommige van de andere modellen in onze lijst. Onder de motorkap zijn er echter enkele belangrijke verbeteringen aangebracht. Die sensor is bijna verdubbeld in resolutie - het oudere model biedt 24,2 megapixels, terwijl er een nieuw ontwikkelde Maestro II-beeldprocessor is die hogere snelheden belooft. Er zijn een reeks andere geavanceerde technologieën in het specificatieblad hier, maar voor meer dan £4250 is het gemakkelijk om aan te nemen dat de meest voor de hand liggende klant van deze compactcamera degenen zijn met een voorliefde voor de Leica red dot, ongeacht wat hij kan produceren.

Als u de ultieme beeldkwaliteit in zakformaat wilt, dan kunt u niet ver fout gaan met de RX100 VI. Dit is nu het model van de laatste generatie, dus het is betaalbaarder dan de aanvankelijke hoge vraagprijs, wat betekent dat het nog steeds zijn plaats verdient op de lijst met beste compactcamera's. Een grote sensor van één inch wordt vergezeld door een prachtige lens die een 35 mm-equivalent van 24-200 mm biedt - een klassieke rondlooplengte. Er zijn ook tal van andere handige functies, zoals een ingebouwde intrekbare zoeker en een kantelbaar aanraakgevoelig scherm.

Als je moeite hebt om de hoge vraagprijs te rechtvaardigen, kijk dan eens naar oudere versies van de RX100, zoals de Mark V en de Mark IV, die nog steeds modellen kraken. Canons assortiment PowerShot G-serie compactcamera's is een geweldig alternatief voor uw DSLR wanneer grootte en gewicht van het grootste belang zijn. Er is een groot bereik om uit te kiezen, maar de G7X Mark II zit mooi in het midden met een geweldige balans tussen klein formaat en een reeks functies. Het heeft een 4x optische zoom, een kantelbaar aanraakgevoelig scherm en een grote sensor van één inch.

Je kunt in onbewerkt formaat fotograferen en volledig handmatige bediening nemen, maar het ontbreken van een zoeker kan voor sommige traditionalisten onaangenaam zijn. Als je ruimte kunt vinden voor een camera die iets groter is, is de Canon G5X misschien de aantrekkelijkere keuze. Als je niet helemaal het budget hebt voor de FZ2000 of een van de andere beste compactcamera's, overweeg dan in plaats daarvan de FZ1000 II. Ontworpen als een vernieuwing van de originele FZ1000, is het een goede optie als je niet meer dan een 16x optische zoomlens nodig hebt en wat geld wilt besparen.

Het heeft een grote eeninch 20,1 miljoen pixelsensor, 4K video- en fotomodi, 12 fps opnamen met volledige resolutie en een elektronische zoeker die gepaard gaat met een volledig articulerend, aanraakgevoelig scherm. Als je nog meer geld wilt besparen, let dan op de oudere FZ1000, die nog steeds een nette artiest is. Amy Davies is een freelance journalist die camera"s voor T3 en vele andere sites behandelt. Ze is ook Features Editor bij het tijdschrift Amateur Photographer en als ze niet over camera's schrijft, maakt ze waarschijnlijk foto's van haar schattige hond.

T3's verzameling van de beste onderwatercamera's die momenteel te koop zijn T3 maakt deel uit van Future US Inc, een internationale mediagroep en toonaangevende digitale uitgever. De Canon EOS M200 is een goedkope optie die extreem gemakkelijk te gebruiken is, waardoor het een geweldig hulpmiddel is voor beginners. Uiteindelijk heeft het vinden van de beste compactcamera voor jou veel te maken met wat en waar je van plan bent te fotograferen. Een compact met vaste lens is misschien het beste voor straatfotografie of openhartige portretten, terwijl iets met een lange zoom misschien beter werkt voor reis- en avonturenfotografie.

Als video belangrijk is, overweeg dan een camera met uitstekende 4K-mogelijkheden en geen opnamelimieten. De camera heeft verwisselbare lenzen die zijn gemaakt van metaal in plaats van plastic, zoals sommige andere modellen op de markt. De zoomlens heeft een nuttig bereik (24-72 mm equivalent) dat breder begint dan dat van de meeste smartphonecamera's, strak genoeg inzoomt voor portretten en zorgt voor vloeiend wazige achtergronden wanneer u van dichtbij fotografeert. Na een paar weken de Sony RX1 RII te hebben getest, was het me duidelijk dat dit een zeer unieke camera is.

De Lumix-camera is een spiegelloze camera, wat betekent dat hij geen reflexspiegel of optische zoeker voor de sensor heeft. In combinatie met de grote video-opnameknop aan de bovenkant van de camera, kunt u met dit touchscreen de ZV-1 op ongewoon kleine plekken plaatsen terwijl u gemakkelijk video-opnames kunt starten of stoppen. De Leica Q2 Monochrom is een ultra-premium camera die is ontworpen om de wereld in zwart-wit vast te leggen. Maar hij is aanzienlijk groter dan de Panasonic LX10 en Sony RX100 VI vanwege de zoeker in DSLR-stijl, de levensduur van de batterij is verschrikkelijk met slechts 210 opnamen per lading, en hij schiet minder dan één frame per seconde in raw-modus, onvergeeflijk voor een camera in deze klasse.

Al met al is dit echter een van de beste digitale compactcamera's die we hebben getest dankzij het unieke ontwerp, de scherpe ingebouwde lens en de verbluffende beeld- en videokwaliteit. De Ricoh GR III is een nieuwe en verbeterde camera die meer biedt dan alleen de standaardfuncties van andere camera's. Hoewel de speciale belichtingsknoppen geweldig zijn voor enthousiastelingen die liever meer controle hebben over de belichtingsinstellingen, kan het even duren voor beginners om eraan te wennen. Compactcamera's zijn om verschillende redenen handig en voor het opnemen van verschillende onderwerpen en instellingen.

Maar we hebben ook gekeken naar de bruikbaarheid van het menusysteem van elke camera, het reactievermogen van het touchscreen, de reflectiviteit van het scherm, de hoeveelheid en het nut van de informatie op het scherm, het tactiele gevoel van de knoppen, en vooral voor camera's met een elektronische zoeker hoe gemakkelijk of moeilijk, de bedieningselementen waren te vinden en te bedienen op basis van gevoel. De lens heeft een veelzijdig brandpuntbereik van 24-72 mm en kan in de camera worden teruggetrokken om hem perfect zakformaat te maken wanneer u hem niet gebruikt. .

Bron: parallaxe.nl - Vergelijking / 18 geteste compact camera's

Leave Message

All fileds with * are required